Потърси

Малък списък за околосветско пътешествие; част 1-ва.

Всички, които ме познават или знаят поне нещо за мен, то ще е, че най-голямата ми мечта е да обиколя света. Почти до никъде не съм стигнала с тази мечта обаче и това е най-голямата тъга в живота ми. Но това не ме спира да продължавам да мечтая и с малки стъпки да вървя към тази моя вълшебна приказка.
Това ме и подтикна да направя този пост, които се превърна в нещо голямо и все още непълно. Има безкрайно много магически места по този свят, които непременно трябва да бъдат видени, поне от моите очи. Направих един списък, помагайки си с някои статии из интернет пространството, на места които мен са ме грабнали по някакъв начин, и които аз бих искала да посетя някой ден. Някои от тях може да ви се сторят банални и безинтересни, защото са ви до болка рекламирани, за други може и да не сте чували, но независимо от това списъка си е мой.

Няма точно определена подредба на местата или някаква велика информация за самите тях, просто интересни факти и великолепни места. Но все пак ще започна с едно място, което е най-специалното място за мен, което искам да посетя от както бях на 9 години. Може би някои от вас вече се досещат...

1. Uluru, Australia




Ейърс Рок или Улуру, най-големият монолит и свещенно аборигенско място в света е най-известната забележителност в Австралия. Посетителите избират между 1,6 км. преход до върха или обиколка на самия Ейърс Рок с гид от аборигенски произход. Гида ще ви запознае с историята на скалата и връзката й с хората на Урули  и значението й в легендите за сънищата. Старите австралийски народи имац цяла култура въртяща се около сънищата а Ейърс Рок е в самия й център.

2. Monument Valley, USA





Долината на паметниците е регион в Колорадското плато, за която са характерни огромни пясъчни хълмове, най-големият от които достига 300 м. над дъното на долината.  Долината на паметниците предоставя може би най-издръжливите и цялостни картини изобразяващи американския Запад. Изолираните червени плата и хълмове, заобиколени от празна, пясъчна постиня са били заснемани безброй пъти през годините, както за филми така и за реклами и ваканционни брошури. Поради тази причина територията може би ви изглежда много позната и още при първо посещение човек бива поразен от цветовете, които реално са толкова пъстри и ярки, колкото на снимките и във филмите.  Долината не е долина в традиционния смисъл на думата, а по-скоро широк, плосък, понякога пуст пейзаж, понякога прекъсван от рушащите се формации издигащи се стотици метри във въздуха, остатъци от пясъчни слоеве, които някога са покривали целия регион.

3. Petra, Jordan



Петра, световното чудо, е без съмнение най-ценното съкровище на Йордания и велика туристическа атракция. Тя е огромен, уникален град, който бива заселен преди повече от 2000 години, превръщайки се за важен кръстопът на потока на коприната, подправките и други търговски маршрути, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим. 

4. The Cave of Crystals, Naica Mine, Mexico



Минния комплекс Наика в мексиканския щат Чиуауа е работеща мина, която е известна с изключителния си селенитен кристал. Камерата съдържа гигантски селенитни кристали, някои от които са най-големите природни кристали намирани някога.  Кристалите били формирани от хидротермални течности, произхождащи от магмени камери отдолу.

5. The Wave, Arizona, USA



„Вълната” е пясъчно и каменно оформление в Съединените щати, близо до границата на Аризона и Юта в каньона Парая в колорадското плато.  Преди близо 200 милиона години този регион е бил пясъчна пустиня, където огромни дюни мигрирали през пейзажа, бивайки избутвани от сезонните ветрове. Ветровете от това праисторическо време могат да бъдат определени чрез изследване на слоевете на пясъчника. Това, което виждаме днес са едни от най-оригиналните дюни оформени в драматични земни форми и изложени на ерозия в продължение на милиони години.  Сензационите ленти от разнообразни цветове били сформирани от движения и утаяването на оксидиращи материали като желязо и магма в подпочвени води. Сякаш тънки вени пресичат пясъчника, добавяйки ново измерение към пейзажа.

6. Iceland





 „Огън и Лед” предлага зашеметяващ портрет на острови изпълнени с екстремности, където някои от най-големите в Европа ледници уютно са се сгушили до някои от най-горещите вулканични извори на континента. Всеки сезон има свой уникален чар и винаги има възможност да се изживее нещо ново, човек да открие красотата и да бъде хипнотизиран от свежестта и цветовете на заобикалящата го природа. Това е Исландия.

7. Machu Picchu, Peru



Мачу Пикчу се намира на 2430 м. над морското равнище, в средата на тропически планински гори, с изключителна заобикаляща го природна обстановка.  Това е може би най-впечатляващия град създаден повреме на империята на инките; гигантските стени, тераси и рампи изглеждат така сякаш са били изрязани по естествен начин в непрекъснатата скална основа. Естествената среда , по източните склонове на Андите, обхващат горната част на Амазонския басейн с неговото богато разнообразие от флора и фауна. Инките са започнали изграждането на града около 1400 пр. Хр., но го изоставят век по-късно повреме на испанското завоевание. Въпреки, че за местните било добре познато място, Мачу Пикчу става известно за света през 1911г. От Американския историк Хирам Бингам. 

8. The Phi Phi Islands, Thailand





Островите Фи Фи се намират в Тайланд, между острув Пукет и западното крайбрежие на Андаманско море.  Класически плажове, зашеметяващи скални образования, както и ярки тюркоазени води, гъмжащи с колоритен морски живот – перфектното място. И много познато от филмите.

9. Santorini, Greece




Санторини е може би най-популярният остров на Гърция в Егейско море. Само името му е достатъчно, за да в съзнанието на човек да се породят мисли за вулканични пейзажи, сиво-червени плажове, ослепително бели къщи, тераси с панорамни гледки към морето, зашеметяващи залези, много забавления. Всичко това, плюс останки от изчезнали цивилизации, открити във вулканична пепел оправдават епитетите, с които посетителите идентифицират Санторини и с право го наричат, магически, неописуем, изумителен.

10. Moraine Lake, Canada


Езерото Морейн е ледниково езеро захранващо се от ледници в националния парк Банф, на 14 километра извън селото Лейк Луис, Алберта, Канада. Езерото не достига до своите ръбове до средата, края на Юни. Когато то е пълно, отразява един определен нюанс на синьото. Цветът се дължи на пречупване на светлината от каменното дъно на езерото, което има гладка непрекъсната повърхност.

11. Berry Head Arch, Canada

Тази пленителна морска арка се намира на пътеката Spurwink, по източното крайбрежие на САЩ. За да се стигне до арката трябва да се намери началото на пътеката в Порт Кируан. От там е на около 4.75-мили еднопосочен преход до арката. Преходът е умерен, но се изисква изключително внимание на някои остри ръбове и високи скали. 

12. Plitvice, Croatia



Зашеметяващият Национален парк Плитвички езера се намира в района на Лика в Хърватия. Паркът е заобиколен от планините Plješevica, Mala Kapela, и Medveđak , които са част от Динарските Алпи. В 16-те синьо-зелени Плитвички езера, разделени от естесвени варовикови язовири, се намират на платото Плитвице. Езерата са известни със своите отличителни цветове, вариращи от лазурно в зелено, сиво или синьо. Цветовете им се променят постоянно, в зависимост от количеството на минерали или организми във водата и разбира се ъгъла на слънчевата светлина падаща във водата. 

13. Socotra Island, Yemen






Сокотра е един от най-изолираните релефи от континентален произход на Земята. Сокотра се смята за перлата на биологичното разнообразия в Арабско море.  Дългата геооложка изолация на архипелага Сокотра и жестоката жека и суша са комбинацията създала уникална и зрелищна флора. Ботанически полеви проучвания, ръководени от Центъра за близкоизточни растения показват, че 307 от общо 825 (37%), растителни видове на Сокотра са ендемични, т.е. те не се срещат никъде другаде на Земята. 

14. Bagan, Myanmar




Баган се отличава с необятен простор, свещенна география и брой и размер на индивидуалните древни паметници. Руините на Баган обхващат площ от 16 квадратни километра. По-голямата част от постройките са построени през 11-ти до 13-ти век, по времето когато Баган е бил столица на династията на Мианмар. Баган е и първото място в света, което се е превърнало в религиозен и културен център от Шри Арахан, който внася Теравада будизма в тези земи.  Баган е пълен с древни архитектурни проекти, стенописи, ценни каменни надписи. Следователно е обявен за културно наследство на хората на Мианмар, а също така е и забележителност изпълнена с древни пагоди и паметници, които рядко могат да бъдат срещани в наши дни другъде по света. Като цяло Баган е една от най-големите исторически забележителности на Азия и представлява изключително постижение в Теравада будизма. Повечето паметници са били повредени през 1975г. от тогавашното земетресение и съвместно с ЮНЕСКО с помощта на експериментални методи за реставрация, се реставрират стенописи и се поддържат редките паметници. 

15. Angkor Wat, Cambodia





Амгкор Ват е храмов комплекс в Ангкор, Камбоджа, построен от крал Суряварман II в началото на 12 век като негов храм и столица на града. Единствения най-добре запазен храм е и единственият, който се е превърнал в значим религиозен център от основаването му насам – индуски, посветен на бог Вишну, тогава будист. Храмът е в класически стил от Червената архитектура (Khmer). Превърнал се в символ на Камбоджа, появява се на националния флаг и е главна атракция на страната.

16. Iguazu Falls, Argentina & Brazil




По-високи от Ниагарските Водопади, два пъти по-широки и оформени като подкова и обхващащи почти над 2 мили от реката Игуасу, Водопадите Игуасу са резултат от изригване на вулкан, който е оставил поредната пукнатина в релефа на земята. През дъждовния сезон през Ноември до Март, скоростта на потока на водата достига до 450 000 кубически фута (12750 кубически метра) в секунда.


За днес стига толкова, но списъка продължава. Уикенда ще продължа, надявам се не е станал прекалено дълъг пост.

5 comments:

  1. Списъкът е супер, чакам с нетърпение продължението.

    ReplyDelete
  2. Айде да ме вземете и мене на моерто!!! Искам навсякъде, страхотен списък :) И дано някой ден се засечем някъде там, по широкия красив свят :)

    ReplyDelete
  3. Направо тръгваме заедно :-)

    ReplyDelete
  4. Списъкът ти е страхотен, и всяка една дестинация отдавна е влязла и в моето "околосветско пътешествие". Чудесен блог!

    ReplyDelete
  5. Какви красиви места! За някои дори не бях чувала... Пожелавам ти да посетиш всичките, че и повече :)

    ReplyDelete