Потърси

Малък списък за околосветско пътешествие; част 2-ра.

Продължавам със списъка на прекрасни места по света, които някой ден се надявам да посетя. :)

17.Antelope Canyon, USA



Каньона на Антилопите е най-посещавания и най-заснемания каньон в американския Югозапад. Намира се в земята Навахо,  край Пейдж, Аризона. Каньона на Антилопите се състои от две отделни, доста фотогенични части, наричани Горен каньон на Антилопите или още Пукнатината и Долен каньон на Антилопите или още Тирбушона. Името на Горния каньон, което са дали жителите на земята Навахо е Tsé bighánílíní което означава „мястото, където водата тече през скалите.” Долният каньон е Hazdistazí или „спираловидни скални арки.”  Каньона на Антилопите е формиран от Пясъчника на Навахо, главно поради внезапни наводнения и заради други под-въздушни процеси. Дъждовната вода, особено повреме на периода на мусоните, се стича в басейн над частите на каньона и набирайки сорост и пясък по пътя си, преминава през тесните процепи. С времето коридорите са ерозирали далече един от друг, оформяйки гладки и остри стени, образувайки характерните „течащи” стени.

18. Maldive Islands




Малдивските острови се намират на две редици атоли в Индийския океан, от другата страна на екватора. Страната се състои от 1190 коралови острови, формирани около 26 естествени пръстенообразни атоли, разпределени на 90 000кв. км. Тези атолни структори са се образували върху остри ръбове издигащи се над водата, което ги прави изключително уникални структори. Малдивите имат дълбоки сини морета, тюркоазени рифове, бели пясъчни плажове и много палми. Също така, това е място изпълнено с характер, където жителите прекарват живота си идеалния рай. Освен, че е перфектното място за седене на плажа с коктейл в ръка, гледайки залеза, островите са географско чудо с хилядите видове морски създания свободно плуващи около ярките корали, само на метри от мястото където седите. 

19. The Great Wall of China




Великата китайска стена, едно от най-големите чудеса на света , бе включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1987г. Подобно на гигантски дракон, Великата китайска стена се вие нагоре и надолу през пустини, пасища, планини и плата, разпростираща се на 8,851.8 км. от изток на запад през Китай. С история на повече от 2000 години, някои от секциите вече са в руини или напълно изчезнали. Въпреки това, все още е една от най-примамващите атракции по цял свят благодарение на своето архитектурно величие и историческо значение. 

20.Bora Bora Island



Бора Бора изплува от водата преди 3 милиона години. Подобно на всички други полинезийски острови, този вълканичен остров бавно потъва в океана. В момента островът представя конкретни геоложки характеристики, вариращи между висок остров и статут на атол. Осторвът има незабравима тюркоазена лагуна – където многоцветна водна фауна (скатове, акули, тропически риби) могат да бъдат наблюдавани чрез кану, лодка или водолазни проучвания. Кораловият риф включва поредица от островчета и красиви бели пясъчни плажове заобикалящи главния остров. 

21.Grand Canyon, USA



Гранд Каньон е стръмен и много дълбок каньон издълбан от великата река Колорадо в САЩ, Аризона. Като мощен и вдъхновяващ пейзаш, Гранд Каньон завладява сетивата ни чрез огромните си размери: 277 речни мили (446 км) дължина, до 18 мили (29км) широчина и една миля (1.6км) дълбочина. Близо 2 билиона години от геоложката история на Земята са били нужни на река Колорадо и нейните притоци и канали нарежат каналите си през пластовете скала докато Колорадското плато се повдигало.  

22.Carerra Lake



Споделяно от Аржентина и Чили , най-дълбокото езеро в Южна Америка е известно с риболова на пъстърва и сьомга. Водите на езерото Дженерал Карера са красива, блестяща комбинация от изумруд, тюркоаз, аквамарин и лазур. Мраморните му издатини се простират по протежението на плажа и са около 300 метра дълги. Водите на езерото бавно са повлияли на мрамора и в безкрайното си спокойствие и търпение са създали нещо огромно с объркваща красота. Скалите проявяват различни тонове, които са зависими от природните примеси в мрамора. Въпреки огромната чистота и яснота преобладават син и розов мраморен цвят заради примесите на други минерали вътре в самия камък. 

23.Salar De Yuyni, Bolivia




Салар де Уюни (или Салар де Тампа) е най-голямата солена равнина в света, разпростираща се на 10582 кв. км. Тя се намира в отделите Потоси и Оруро в Югозападна Боливия, близо до билото на Андите и се издига на 3656м над морското равнище. Солар се формира в резултат на преобразуването на няколко паисторически езера. Покрита е с няколко метра солна кора, която има изумителна гладкост, като на места се повишава в рамките на метър над цялата повърхност на Солар. 

24.Ha Long Bay, Vietnam



Заливът Халонг е едно от природните чудеса на света и е най-красивата туристическа дестинация във Виетнам. Заливът разполага с повече от хиляда невероятни варовикови картове и острови с различни размери и форми по протежение на 120-километровата крайбрежна ивица на плажа Бай Чей. Водите му са домакин на голямо разнообразие от екосистеми, включително и коралови рифове, сладководни блатни гори, малки сладководни езера и пясъчни плажове. Една фолклорна приказка разказва, че дракони са слизали от небето, за да помогнат на местните жители, като плюели бижута и нефрит в морето и по този начин формирали естествена крепост срещу нашественици. Някои острови  пък са приютили красиви пещери с много камери със скрити езера и странни каменни образувания. 

25.Yosemite National Park, California, USA



Националния парк Йосемит, един от първите диви паркове в САЩ, е най-известен със своите водопади, но в 1200 му квадратни мили, можете да намерите дълбоки долини, огромни ливади, древни гигантски секвои, пустинна област и още много други природни феномени.

26.Meteora, Greece




Метеора е област в Тесалия (Централна Гърция), а Каламбака е градът под скалните кули на Метеора. Това, което прави Метеора толкова специална са манастирите на върха на скалните кули. Самите манастири, броя на върховете, които могат да се изкатерят и пътеките за походи водят туристи в Метеора целогодишно.

27.Perito Moreno Glacier, Argentina




Ледникът Перито Морено е разположен в Националия парк Los Glaciares в югозападната част на провинция Санта Круз, Аржентина.  Той е една от най-важните туристически атракции в Аржентина. Леденото образувание голямо 250 кв. км. и 30 км в дължина е един от 48-те ледници, които се захранват от Южното патагонско ледено поле намиращо се в системата на Андите където пресича Чили.  

28.Bryce Canyon, Utah, USA



Небето никога не е изглеждало по-синьо от когато се гледа от връхната точка на пясъчника Кларон в Националния парк Брайс Каньон. Въпреки че е най-малкият национален парк в Юта, 35,835 дка, Брайс Каньон съдържа невъобразим брой от някои от най-красивите, невиждани каменни образования на земята.  Този пейзаж на извисяващи се кули, перки, арки и лабиринти е фураж за въображението и наслада за очите.  

29.The Pyramids of Giza, Egypt



Пирамидите в Гиза са най-известните паметници на древния Египет. Тези масивни каменни структури са били построени преди около 4500 години на скалисто пустинно плато в близост до река Нил. Но най-интригуващите египетски пирамиди са повече от просто гробници на царе.  Мистериите заобикалящи символизма им, дизайна и целта са вдъхновили множество страстни дебати. Вероятно повечето от тези мистерии никога няма да бъдат разгадани.  

30.Azores




Азорските острови с девет различни острови на приключенията, девет прекрасни изненади. Можете да видите делфини и китове забавляващи се в морето или вулканични пейзажи, обгърнати в зеленина. А има и зашеметяващи хортензии в люлякови цветове, които образуват покриви над пищни поляни, синьо-зелени езера, кратери на изгаснали вулкани и пара вдигаща се от земята. Можете да се катерите из планините, да се разхождате из провинциите или можете да се гмуркате изследвайки приказното дъно около островите.

Ще има и още една последна кратка 3-та част, защото ми се струва, че малко се увличам. Надявам се и тези приказни места да ви харесат, толкова колкото и на мен.

No comments:

Post a Comment